Hulpgids

De gids voor de geestelijke gezondheidszorg

Paddo's - psilocybine

Wat zijn paddo's?

Paddo's is de verzamelnaam voor paddestoelen die het bewustzijn en waarneming beïnvloeden. Ze veroorzaken hallucinaties en worden daarom tot de hallucinogenen ('tripmiddelen') gerekend. De werkzame stoffen in paddestoelen zijn psilocybine en psilocine. Het meest populair is de Psilocybe ('psilo') of kaalkopje (psilo = kaal, cybe = hoofd). In Zuid-Amerika worden paddestoelen al sinds mensenheugenis gebruikt om contact te maken met werelden die zich buiten ons bewustzijn bevinden. In Europa zijn er oude beelden gevonden die verwijzen naar de grote rol die magische paddestoelen speelden in het leven destijds.

Effecten

Creatieve invallen, snel associëren, ontspannen, goede stemming. Verscherping van zintuigen, intenser voelen, verdieping van inzicht in jezelf en anderen. Anders beleven van tijd, ruimte, kleuren en geluid.

Bijwerkingen

Er zijn een groot aantal  negatieve bijwerkingen beschreven. Lichte klachten: kil en koud gevoel, rillingen, pijnlijke maag en misselijkheid. Ernstige klachten: angst- en stemmingsklachten, hallucinaties, paranoide gedachtes en verlies van controle.

Gebruik

Paddestoelen en delen ervan kunnen zowel vers als gedroogd worden gegeten. Er kan ook thee van gezet worden. Soms worden ze in gerechten verwerkt, omdat de vieze smaak dan minder stoort. Het effect blijft 3 tot 7 uur lang merkbaar, de piek valt in de eerste twee uur. 

Afhankelijkheid

Lichamelijke afhankelijkheid treedt bij het gebruik van paddo's dit niet op, geestelijke afhankelijkheid komt bij paddo's amper voor, snel achter elkaar gebruiken heeft geen zin.

Therapeutische indicaties

Psilocybine verbetert de samenwerking tussen hersengebieden bij mensen met ernstige depressie. (Daws, 2022) In een 12 maanden durend follow-up onderzoek is het effect van 2 doses psilocybine onderzocht bij 24 patiënten met een ernstige depressie. (Gukasyan, 2022) Het lijkt veelbelovend: psilocybine geeft direct een significant en blijvend effect. Een onderzoeksteam in het Universitair Centrum voor Psychiatrie van het UMCG heeft meegedaan aan een grote internationale studie naar het effect van een eenmalige psilocybine-behandeling bij patiënten met een hardnekkige depressie. De onderzoekers ontdekten dat psilocybine zorgde voor een positief effect op patiënten met depressie.

Schadelijkheid

  • Voorzover nu bekend, leveren paddestoelen die in de winkel verkocht worden geen direct gevaar op voor de volksgezondheid. In individuele gevallen en voor bepaalde groepen mensen kan er echter wel degelijk sprake zijn van een groot risico.
  • Bij hoge doseringen kunnen de maag, de lever en de nieren moeite met paddestoelen hebben.
  • Omdat de sterkte van de paddo's varieert, bestaat altijd het risico van een te hoge dosering. Bij producten waarin paddo's zijn verwerkt kan de gebruiker de dosering helemaal niet overzien.
  • De combinatie van paddo's met andere drugs of alcohol heeft onvoorspelbare effecten, die heel vervelend kunnen zijn.
  • Wie psychiatrische of ernstige psychische problemen heeft, moet geen paddo's nemen. Mensen die in het verleden een psychose of depressie hebben gehad, lopen een verhoogd risico op een slechte uitwerking.
  • Onder invloed kan men zich roekeloos gedragen. Als paddo's uitgewerkt lijken, blijft de gebruiker toch nog 5 tot 6 uur loom en ongeconcentreerd. Dus zolang moet verkeersdeelname in ieder geval worden afgeraden.

Boeken

Klik hier voor boeken over paddo's

Nederlandstalige links

Klik hier voor Nederlandstalige links

Bron

  • Daws, R.E., Timmermann, C., Giribaldi, B. et al. Increased global integration in the brain after psilocybin therapy for depression. Nat Med 28, 844–851 (2022). https://doi.org/10.1038/s41591-022-01744-z
  • Gukasyan N, Davis AK, Barrett FS, Cosimano MP, Sepeda ND, Johnson MW, Griffiths RR. Efficacy and safety of psilocybin-assisted treatment for major depressive disorder: Prospective 12-month follow-up. J Psychopharmacol. 2022 Feb;36(2):151-158. doi: 10.1177/02698811211073759. PMID: 35166158; PMCID: PMC8864328.

Hulpgids nieuwsbrief

Praktijk aanmelden

Ook uw praktijk geplaatst op de Hulpgids? U kunt zich aanmelden door het inschrijfformulier in te vullen en daarna op de knop "versturen" te klikken. Uw gegevens worden binnen 5 werkdagen na ontvangst kosteloos door Hulpgids.nl verwerkt en gepubliceerd. inschrijven ›