Hulpgids

De gids voor de geestelijke gezondheidszorg

Trauma- en stressorgerelateerde stoornissen

DSM-5: classificatie, criteria en indeling van de trauma- en stressorgerelateerde stoornissen, waaronder de PTSS. en de aanpassingsstoornissen.

In dit hoofdstuk worden de dsm-iv-classificaties ‘ptss’, ‘acute stressstoornis’ en de groep ‘aanpassingsstoornissen’ gerangschikt. Een kinderpsychiatrische aandoening uit de dsm-iv, de reactieve hechtingsstoornis, wordt ook in dit hoofdstuk ondergebracht. Het betreft namelijk een abnormale sociale verbondenheid die zich ontwikkelt als reactie op mishandeling, misbruik, verwaarlozing of het frequent wisselen van de verzorger. In de dsm-iv werden twee subtypen onderscheiden, te weten een geremde en een ongeremde variant. Deze twee varianten worden in de dsm-5 gesplitst in twee nieuwe stoornissen. De ‘reactieve hechtingsstoornis’ uit de dsm-5 was in de dsm-iv het ‘geïnhibeerde, emotioneel teruggetrokken type’, terwijl de ‘gedisinhibeerde sociale engagementstoornis’ vroeger het ‘ontremde, willekeurig sociaal type’ werd genoemd. 

  1. Reactieve hechtingsstoornis
  2. Ontremd-sociaalcontactstoornis
  3. Posttraumatische stress-stoornis (ptss)
  4. Posttraumatische stress-stoornis bij kinderen van 6 jaar en jonger
  5. Acute stressstoornis
  6. Aanpassingsstoornissen
  7. Persisterende complexe rouwstoornis

Hulpgids nieuwsbrief

Praktijk aanmelden

Ook uw praktijk geplaatst op de Hulpgids? U kunt zich aanmelden door het inschrijfformulier in te vullen en daarna op de knop "versturen" te klikken. Uw gegevens worden binnen 5 werkdagen na ontvangst kosteloos door Hulpgids.nl verwerkt en gepubliceerd. inschrijven ›