Hulpgids

De gids voor de geestelijke gezondheidszorg

Slaapstoornissen - indeling

A. Dyssomnia's =  abnormale hoeveelheid, kwaliteit of timing van slaap.

  1. insomniastoornis
  2. hypersomnolentiestoornis 
  3. narcolepsie
  4. obstructieve-slaapapneu-/hypopneusyndroom 
    -  obstructieve slaapapneu-/hypopneusyndroom
    -  centrale-slaapapneusyndroom
    -  slaapgerelateerde hypoventilatie

5. circadiane-slaap-waakstoornissen


B. Parasomnia's = abnormaal gedrag of psychologische gebeurtenissen in slaap

  1. non-remslaap-arousalstoornissen
  2. nachtmerrie 
  3. REM slaap gedragsstoornis
    Stoornis in het mechanisme van de REM slaap dat de spierkracht onderdrukt. De patiënten voeren hun dromen motorisch uit, waarbij zij soms agressief gedrag vertonen tijdens de slaap, zelfs in die mate dat zij zichzelf of hun partner verwondingen toebrengen. Meestal gaat het om oudere personen die overigens geen (andere) neurologische stoornissen vertonen. Het onderscheid met slaapwandelen is vrij evident: de parasomnische activiteit van patiënten met een REM slaap gedragsstoornis zal zich meestal in de tweede helft van de nacht voordoen, wanneer de REM slaap langer wordt en intenser gaat verlopen. Bovendien kunnen deze personen gemakkelijker uit hun abnormale slaapmanifestatie gewekt worden, en zullen zij zich hun droominhoud herinneren, waarbij dan een overeenkomst wordt gevonden tussen het thema van de droom en het geobserveerde gedrag.
  4. rustelozebenensyndroom (restless legs syndrome)
  5. slaapstoornis door een middel/medicatie

 

Slaapproblemen

  • somniloquie = praten in de slaap, komt vaak voor, volstrekt goedaardig, treedt met name op in stadium 2 van de NREM slaap.
  • hypnagoge schok = slaapstuip, plotselinge lichaamsbeweging tijdens eerste inslaapperiode, vaak gepaard met gevoel "in een put te vallen".
  • ritmische bewegingsstoornissen ontwikkelen zich vóór het 1e jaar,  meestal verdwenen vóór 4e jaar, belangrijkste varianten zijn "hoofdbonken" en "lichaamswentelen".
  • tandenknarsen malende bewegingen en krachtig over elkaar schuren van tanden en kaken, tijdens de lichte slaap (fase 1 of 2).
  • slaapparalyse

 

 

Hulpgids nieuwsbrief

Praktijk aanmelden

Ook uw praktijk geplaatst op de Hulpgids? U kunt zich aanmelden door het inschrijfformulier in te vullen en daarna op de knop "versturen" te klikken. Uw gegevens worden binnen 5 werkdagen na ontvangst kosteloos door Hulpgids.nl verwerkt en gepubliceerd. inschrijven ›