Hulpgids

De gids voor de geestelijke gezondheidszorg

Herkenning van gezichtsexpressies

Ekman en Friesen foto’s

Deze serie bevat 60 foto’s van de gezichten van zes vrouwen en vier mannen. Elk gezicht toont zes verschillende emoties: blijdschap, verdriet, angst, verrassing, afschuw en boosheid. Naast deze 60 foto’s bevat de originele serie ook een neutrale versie van elk gezicht. De foto’s zijn gemaakt door gebruik te maken van het Facial Action Coding System (FACS). Voor elke gezichtsuitdrukking wordt een bepaalde combinatie van gezichtsspieren gebruikt. Deze spiergroepen zijn door Ekman en Friesen vastgelegd in het FACS. De acteurs op de foto’s zijn getraind om expressies te produceren, welke de spiergroepen gebruiken, overeenkomend met het FACS. De foto’s zijn dusdanig geselecteerd uit de gehele set dat elk van de emotionele expressies volgens de normen van Ekman en Friesen als duidelijkste zijn herkend.

Benoemen van gezichtsexpressies

a. 24 foto’s benoemen
Aan de proefpersoon wordt een kleurenfoto getoond van een van de zes expressies, met daarboven in gerandomiseerde volgorde de namen van de zes expressies (boos, blij, droevig, afschuw, angst en verrast). Er fungeren 24 foto’s als test-items en zes als oefening. Elke emotie wordt door vier foto’s gerepresenteerd. De proefpersoon wordt gevraagd welke gezichtsexpressie het meest van toepassing is op de getoonde foto’s.

b.24 foto’s benoemen met situaties 

Zelfde test alleen i.p.v. één woord, nu een in één zin beschreven situatie, die een bijpassende emotionele reactie oproept. Er wordt gebruik gemaakt van de volgende zes keuzemogelijkheden. Tussen haakjes staat de bijpassende emotie. ‘Geslaagd voor een belangrijk examen’ (blij); ‘in juni Sinterklaas op straat zien lopen’ (verrast); ‘een dode rat in de tuin vinden’ (afschuw); ‘door een overvaller bedreigd worden met een pistool’ (angst); ‘beledigd worden door een loketbeambte’ (boos); ‘op de begrafenis van een goede vriend’ (droevig).

Hulpgids nieuwsbrief

Praktijk aanmelden

Ook uw praktijk geplaatst op de Hulpgids? U kunt zich aanmelden door het inschrijfformulier in te vullen en daarna op de knop "versturen" te klikken. Uw gegevens worden binnen 5 werkdagen na ontvangst kosteloos door Hulpgids.nl verwerkt en gepubliceerd. inschrijven ›