Hulpgids

De gids voor de geestelijke gezondheidszorg

Orthorexia nervosa (orthorexie)

Het concept van orthorexia nervosa is in 1997 ontstaan. Kenmerk is het obsessief denken en handelen met het oog op een gezonde voeding. De voeding wordt als "gezond" beschouwd op grond van wetenschappelijke gegevens, theorieën over de voeding of persoonlijke overtuigingen. Over het algemeen gaat men eerst minder zout, suikers en/of vetten eten en daarna andere producten, waarvan gedacht wordt dat ze niet gezond zijn. Patiënten met orthorexia nervosa hechten vaak ook belang aan de verpakking, de wijze van bewerking en de bereiding van de voedingsmiddelen.

Ze doen dat om zich gezond te voelen, maar elke afwijking van die zelf opgelegde regels kan negatieve gevoelens teweegbrengen "met overdreven angst voor ziekte, een gevoel van onzuiverheid, negatieve lichamelijke gewaarwordingen, angst en schaamte", een stoornis van het zelfbeeld en een geringe zelfwaardering. Dat kan uitmonden in "zuiverend" gedrag (vasten, ontgiften). Bovendien kunnen die voedingsregels leiden tot ondervoeding, vermagering, somatische complicaties en disfunctioneren doordat de voeding een centrale plaats heeft ingenomen in het leven van de persoon.

De gezonde variant van orthorexie gaat niet gepaard met een obsessief gedrag wat betreft voeding betreft of disfunctioneren.

 

Literatuur

Lasfar M, Eveno AL, Huas C, Godart N.
Diversity of hospital care for anorexia nervosa in psychiatry in France.
Encephale. 2022;48(5):517-529. doi: 10.1016/j.encep.2021.04.008. PMID: 34728068

 

Praktijk uitgelicht

Praktijk inschrijven

Ook uw praktijk geplaatst op de Hulpgids? U kunt zich aanmelden door het inschrijfformulier in te vullen en daarna op de knop "versturen" te klikken. Uw gegevens worden binnen 5 werkdagen na ontvangst kosteloos door Hulpgids.nl verwerkt en gepubliceerd. inschrijven ›