Hulpgids

De gids voor de geestelijke gezondheidszorg

Anorexia - osteoporose

Door een ontoereikende en/of eenzijdige voedingspatroon bij anorexia kunnen tekorten aan vitaminen en mineralen (calcium!) ontstaan. Dit in combinatie met een te laag lichaamsgewicht, een ralatief lage botpiekmassa, het uitblijven van de menstruatie en dus een tekort aan oestrogene hormonen is zeer schadelijk voor de kwaliteit van de botten. Het proces van gezonde botopbouw wordt bij anorexia nervosa enorm geschaad. Iemand met anorexia nervosa zal uiteindelijk een lagere piekbotmassa opbouwen. Bij anorexia patiënten zullen na het 30-ste levensjaar de botten sneller verzwakt raken als gevolg van een relatief lage piekbotmassa en/of het tekort aan oestrogenen.


Wat is osteoporose?

Osteoporose is een chronische aandoening van het skelet, waarbij de botsterkte afneemt. Bij osteoporose is er naast minder botmassa ook een verandering in de structuur van het bot, hierdoor is de sterkte (nog) minder. Door de zwakkere botten en veranderde botstructuur ontstaan gemakkelijk botbreuken. Botbreuken zijn dan ook meestal het eerste signaal om te starten met nader onderzoek naar osteoporose.


Diagnose

Dual energy X-ray Absorptiometry (DXA) techniek vormt de gouden standaard voor de diagnose osteoporose. Bij een DXA-meting wordt de botmineraaldichtheid (BMD) van de lumbale wervelkolom en een heup gemeten; dit wordt uitgedrukt in een T-score, een vergelijking met de piekbotmassa. Bij een T-score ≤ -2.5 wordt gesproken van osteoporose; een T-score tussen -1 en -2.5 wordt osteopenie genoemd. Een T-score ≥ -1 wordt als normaal beschouwd. 

 

Behandeling

Belangrijk is de achteruitgang van de botsterkte af te remmen. Belangrijk voor de anorexiapatiënte is een juiste voeding in het bijzonder aandacht voor calcium en vitamine D. Calcium (kalk) is een belangrijke bouwstof voor de botten. Dagelijks wordt verouderd bot afgebroken en door nieuw vervangen. Maar ook voor de werking van alle spieren, vooral de hartspier, moet de hoeveelheid calcium in het bloed op peil blijven. Vitamine D is van zeer groot belang. Zonder voldoende vitamine D blijft het grootste deel van het calcium uit het voedsel in je darmen zitten en verlaat via de ontlasting ongebruikt het lichaam. Vitamine D zorgt ervoor dat calcium uit de voeding kan worden opgenomen in het bloed. Voorts is het belangrijk dat de menstruatie (en dus oestrogenen) weer op gang komt.

 

Patiëntenvereniging

De Osteoporose Vereniging

Praktijk uitgelicht

Praktijk inschrijven

Ook uw praktijk geplaatst op de Hulpgids? U kunt zich aanmelden door het inschrijfformulier in te vullen en daarna op de knop "versturen" te klikken. Uw gegevens worden binnen 5 werkdagen na ontvangst kosteloos door Hulpgids.nl verwerkt en gepubliceerd. inschrijven ›