Hulpgids

De gids voor de geestelijke gezondheidszorg

Dissociatieve fugue

Bij een dissociatieve fugue is sprake van geheugenverlies en onverwacht reizen, waarbij de patiënt zich niet bewust is van het geheugenverlies. De dissociatieve fugue is een specifiek type van de dissociatieve amnesie.

 

DSM-5 criteria

300.13

Ogenschijnlijk doelgericht reizen of verward dwalen dat samenhangt met amnesie voor de identiteit of voor andere belangrijke autobiografische informatie. 

Ontstaan

Net als bij de dissociatieve amnesie is er bij de dissociatieve fugue sprake van geheugenverlies. Het verschil is dat naast het onverwacht reizen, de patiënt met een dissociatieve fugue zich niet bewust is van het geheugenverlies, terwijl de patiënt met een dissociatieve amnesie zich wel daarvan bewust is. Ook bij de dissociatieve fugue is er meestal sprake van aan traumatische of extreem stressvolle gebeurtenissen.

Voorkomen

Net als bij de dissociatieve amnesie, is het onbekend hoe vaak het voorkomt en bestaat er nauwelijks onderzoek over.

 

Bron
DSM-5 - Nederlandse vertaling
American Psychiatric Association
Uitgeverij Boom (2014)

Hulpgids nieuwsbrief
Praktijk aanmelden

Ook uw praktijk geplaatst op de Hulpgids? U kunt zich aanmelden door het inschrijfformulier in te vullen en daarna op de knop "versturen" te klikken. Uw gegevens worden binnen 5 werkdagen na ontvangst kosteloos door Hulpgids.nl verwerkt en gepubliceerd. inschrijven ›