Hulpgids

De gids voor de geestelijke gezondheidszorg

Depressie - beloop

Inleiding

Een depressie kan geleidelijk ontstaan, maar ook acuut, d.w.z. van het ene op het andere moment. Een onbehandelde depressie heeft een grillig verloop. Een depressie is soms eenmalig, maar meestal heeft men last van meerdere depressieve episoden. De depressieve stoornis heeft meestal een recidiverend beloop: ongeveer 80% van de patiënten met een depressieve stoornis maakt in zijn leven meer dan 1 episode door, met een gemiddelde van 4 episoden. 

Ambulant (niet opgenomen patiënten) 

Gemiddeld duurt een niet behandelde depressie acht maanden. De helft van de episodes is korter dan drie maanden, 20% duurt langer dan twee jaar. Bij 40% keert de depressie binnen twee jaar terug. 

Klinisch (opgenomen patiënten) 

Opgenomen patiënten met een depressie hebben vaak ernstiger symptomen. De prognose bij deze groep is slechter. Ongeveer 60% van de opgenomen patiënten wordt binnen vijftien jaar opnieuw voor een depressie opgenomen, 10% pleegt suïcide en maar 20% blijft klachtenvrij.

Chronische depressie

Een chronische depressie is niet per definitie een therapie resistente depressie, niet iedereen met een chronische depressie heeft namelijk (adequate) therapie gehad. Het onderscheid met een dysthyme stoornis is arbitrair en niet met veel reden ondersteund. Antidepressiva en psychotherapie zijn minder effectief bij een chronische depressie. Neurostimulatie technieken zoals rTMSNVS en DBS zijn geen serieuze opties, ECT dient altijd wel overwogen te worden.

Hulpgids nieuwsbrief
Praktijk aanmelden

Ook uw praktijk geplaatst op de Hulpgids? U kunt zich aanmelden door het inschrijfformulier in te vullen en daarna op de knop "versturen" te klikken. Uw gegevens worden binnen 5 werkdagen na ontvangst kosteloos door Hulpgids.nl verwerkt en gepubliceerd. inschrijven ›