Hulpgids

De gids voor de geestelijke gezondheidszorg

Ziekte van Binswanger

Inleiding

Genoemd naar de Duitse neuroloog-psychiater Otto Ludwig Binswanger (1852-1929). De ziekte van Binswanger is een vasculaire dementie waarbij de subcortex (witte onder de hersenschors gelegen gebied) aangetast wordt.

Voorkomen

Vroeger werd gedacht dat deze aandoening erg zeldzaam was, momenteel denkt men dat het toch waarschijnlijk vaker voorkomt dan men gedacht had.

Oorzaken

De oorzaken zijn gelegen in onder andere een hoge bloeddruk en een onvoldoende bloedstroom (arteriosclerose). De meeste patiënten hebben een hoge bloeddruk en/of een hartaandoening. Het gevolg is een (chronisch verlopende) ischemie (belemering aanvoer bloed) van de witte stof van de hersenen (subcorticaal).

Kenmerken

Frequent optredende symptomen in het begin zijn slaapzucht, traagheid, moeite met lopen, valneiging, sterke emotionele schommelingen en een verminderde controle over de urineblaas.

Verloop

Langzaam en schoksgewijs, na een CVA herstelt de persoon voor een deel, maar het niveau van vóór de ziekte wordt niet bereikt. Na de volgende CVA is er maar weer een gedeeltelijk herstel. Zelden leidt de ziekte van Binswanger tot een volledig dementieel syndroom.

Engelstalige links

National Institute of Neurological Disorders and Stroke

Hulpgids nieuwsbrief
Praktijk aanmelden

Ook uw praktijk geplaatst op de Hulpgids? U kunt zich aanmelden door het inschrijfformulier in te vullen en daarna op de knop "versturen" te klikken. Uw gegevens worden binnen 5 werkdagen na ontvangst kosteloos door Hulpgids.nl verwerkt en gepubliceerd. inschrijven ›