Hulpgids

De gids voor de geestelijke gezondheidszorg

Dementie - vormen

Indeling

 1. Primaire vormen (d.w.z. dementie is de hoofdoorzaak)
  Uitgebreide of beperkte neurocognitieve stoornis door de ziekte van Alzheimer
  Frontotemporale dementie
 2. Secundaire vormen (dementie t.g.v andere aandoening)
  - Uitgebreide of beperkte vasculaire neurocognitieve stoornis (vasculaire dementie)
  Dementie door andere lichamelijke aandoeningen
  Uitgebreide of beperkte neurocognitieve stoornis door een middel / medicatie


Pseudo-dementie (klachten lijken op dementie)

 • Depressie
  Een depressie bij ouderen kan makkelijk verward worden met dementie. Er is vaak sprake van apathie, initiatiefverlies, remming van het denken en er zijn geheugenproblemen.
 • Geneesmiddelen
  Onder andere geneesmiddelen met een zogenaamde "anticholinerge werking": anti-parkinsonmiddelen, sommige antipsychotica, sommige antidepressiva, sommige antihistaminica (anti allergische middelen). Deze vorm van pseudo-dementie wordt ook wel iatrogene (Grieks, iatros = geneesheer) dementie genoemd, hetgeen betekent dementie door de arts of de behandeling teweeggebracht.
 • Zware metalen
  Vergiftiging met bijvoorbeeld kwik, lood en thallium kan een op dementie lijkend beeld veroorzaken
 • Lichamelijke ziekten
  Hypothyroïdie (te traag werkende schildklier) is een voorbeeld van een lichamelijke ziekte die kan een op dementie lijkend beeld veroorzaken
 • Vitamine B12 (cobalamine) deficiëntie (tekort)
  Strikte vegetariërs, die geen vlees, eieren of melk gebruiken (veganisten), ontwikkelen een ernstig tekort aan vitamine B12. Vitamine B12 is onder andere noodzakelijk voor het functioneren van de hersenen (cortex), ruggenmerg en beenmergproductie. Bij een gebrek aan vitamine B12 kan een beeld ontstaan met exact dezelfde verschijnselen als dementie.

Hulpgids nieuwsbrief
Praktijk aanmelden

Ook uw praktijk geplaatst op de Hulpgids? U kunt zich aanmelden door het inschrijfformulier in te vullen en daarna op de knop "versturen" te klikken. Uw gegevens worden binnen 5 werkdagen na ontvangst kosteloos door Hulpgids.nl verwerkt en gepubliceerd. inschrijven ›