Hulpgids

De gids voor de geestelijke gezondheidszorg

Burn-out - symptomen

Vroege (stress) symptomen

 • Lichamelijke stress-symptomen
  - slecht slapen
  - pijn (spierpijn, hoofdpijn, rugpijn, nekpijn, etc.)
  - maag-darmklachten (o.a. geen eetlust)
  - overgevoelig voor licht en geluid
  - verminderde weerstand
  - overig (hartkloppingen, verhoogde bloeddruk)
  - persisterende vermoeidheid, lusteloos
 • Psychische stress-symptomen
  - geen rust vinden, gejaagd, onrustig, gespannen 
  - prikkelbaar, snel geïrriteerd 
  - somber, huilbuien, angst 
  - minder genieten
  - piekeren, besluiteloos, concentratieverlies, vergeetachtig
 • Gedrag stress-symptomen
  - minder presteren, meer en sneller fouten
  - middelenmisbruik (meer koffie, roken, drinken, medicijnen, drugs)
  - vermijden contact

 

Burn-out symptomen

 • Uitputtig
  Het belangrijkste kenmerk van burn-out is gebrek aan energie, vermoeidheid; zelfs de gewone dagelijkse dingen doen (boodschappen doen, huishouden, eten koken) kosten te veel energie, maar ook ontspannen lukt niet goed. Vanwege die vermoeidheid wordt vaak het advies gegeven om rust te houden vanuit de gedachte dat de vermoeidheid afneemt (en de burn-out overgaat) als men rust houdt en inspanning wordt vermeden. Dat laatste is slechts deels waar, juist in beweging blijven is ook erg belangrijk. Inactiviteit leidt tot een vermindering van het gebruik van spieren, een verlaagde tolerantie voor inspanning en een toenemende aandacht en gevoeligheid voor vermoeidheidsklachten. Door alleen maar rust te houden, ga je jezelf niet fitter voelen. Sterker nog, doordat je klachten niet verminderen, zul je je waarschijnlijk zelfs wel eens hopeloos of machteloos voelen.
 • Emoties
  Heftige emoties in de vorm van huilbuien, toegenomen prikkelbaarheid, woede-uitbarstingen, angst- en paniekaanvallen.
 • Lichamelijk
  Spierpijn, duizeligheid, maagdarmklachten en slaapstoornissen.
 • Werk
  Er is sprake van een afgenomen betrokkenheid en een veranderde houding ten opzichte van het werk, werkgever en collega's. Vaak is er sprake van een negatieve en cynische houding tegenover de medewerkers en het werk.
 • Remming cognitieve functies
  Het denken is geremd en gedachten willen niet goed komen. Creatief denken maakt plaats voor piekeren, malen en besluiteloosheid. Het wordt steeds moeilijker hoofd- en bijzaken te onderscheiden. Negatieve gedachten als "waar doe ik het allemaal voor?" en "ik sta overal alleen voor" dringen zich op. De aandacht, concentratie en het geheugen zijn slecht. Het lukt niet meer een film te volgen of een boek te lezen, men is snel de draad kwijt en vergeten wat men net gezien of gelezen heeft.

Hulpgids nieuwsbrief
Praktijk aanmelden

Ook uw praktijk geplaatst op de Hulpgids? U kunt zich aanmelden door het inschrijfformulier in te vullen en daarna op de knop "versturen" te klikken. Uw gegevens worden binnen 5 werkdagen na ontvangst kosteloos door Hulpgids.nl verwerkt en gepubliceerd. inschrijven ›