Hulpgids

De gids voor de geestelijke gezondheidszorg

Burn-out - behandeling

Behandeling

Burn-out is goed te behandelen met cognitieve gedragstherapie. Een behandeling bestaat doorgaans uit drie fasen. In de eerste fase van therapie is het doel klachtenreductie en ligt het accent op uit rust en ontspanning. Daarnaast is voorlichting over de aandoening (psycho-educatie) van belang) en moet aandacht worden besteed aan een dagstructuur, beweging en ontspannings(oefeningen). 
De andere twee fasen worden in willekeurige volgorde doorlopene en bestaan uit het aanleren van vaardigheden en het onderzoeken van disfunctionele gedachten/schema's die de symptomen in stand houden. De tweede fase staat in het teken van herstel en preventie door het verbeteren of veranderen gedrag. In deze fase wordt aandacht besteed aan het verbeteren van leefstijl (ontspanning, hobby's), conflicthantering, assertiviteit, timemanagement, leren hulp vragen, bijstellen verwachtingen en eisen ("de lat niet te  hoog leggen"), verbeteren zelfbeeld, zelfwaardering, etc.. Met de behandelaar, P&O en/of bedrijfsarts kunnen werkgelateerde factoren aangepakt worden. De disfunctionele gedachten hebben vaak betrekking op de gedachten de eigen rol als werknemer, over collega's en/of over de werkgever. Tenslotte staat in de derde fase traumaverwerking centraal en kan aandacht besteed worden aan onverwerkte traumatische gebeurtenissen die een rol hebben gespeeld bij de ontwikkeling van de klachten.

Online therapie

Er bestaan tegenwoordig uitstekende online programma's die kunnen helpen bij het herstel van een burn-out.
Klik hier voor een online behandeling burn-out.

 

Hulpgids nieuwsbrief
Praktijk aanmelden

Ook uw praktijk geplaatst op de Hulpgids? U kunt zich aanmelden door het inschrijfformulier in te vullen en daarna op de knop "versturen" te klikken. Uw gegevens worden binnen 5 werkdagen na ontvangst kosteloos door Hulpgids.nl verwerkt en gepubliceerd. inschrijven ›