Hulpgids

De gids voor de geestelijke gezondheidszorg

Oplossingsgerichte therapie

Oplossingsgerichte therapie (OGT), ook bekend als oplossingsgerichte kortdurende therapie, is een vorm van psychotherapie die zich richt op het vinden van oplossingen voor problemen in plaats van het analyseren van de oorzaken van die problemen. Deze benadering is ontwikkeld door Steve de Shazer en Insoo Kim Berg in de jaren 1980. OGT is effectief gebleken bij een breed scala aan symptomen, waaronder angst- en stemmingsklachten. Door zich te concentreren op wat werkt en op het opbouwen van oplossingen, helpt deze benadering cliënten om snel vooruitgang te boeken en positieve veranderingen in hun leven te realiseren.

Belangrijkste kenmerken en principes 

  • Focus op oplossingen
    In plaats van uitgebreid te praten over problemen en hun oorsprong, richt de therapie zich op wat de cliënt wil bereiken en hoe dit kan worden gerealiseerd.
  • Korte duur
    Oplossingsgerichte therapie is meestal kortdurend. Het aantal sessies is vaak beperkt, omdat de nadruk ligt op snelle resultaten en praktische oplossingen.
  • Sterke punten en middelen
    De therapie benadrukt de sterke punten en middelen van de cliënt. Het helpt cliënten te ontdekken wat ze al goed doen en hoe ze deze successen kunnen uitbreiden naar andere gebieden van hun leven.
  • Toekomstgericht
    De gesprekken zijn vooral gericht op de toekomst en wat de cliënt wil bereiken. Er wordt minder tijd besteed aan het bespreken van verleden gebeurtenissen, behalve wanneer dit nuttig is voor het identificeren van succesvolle strategieën.
  • Concrete doelen
    De cliënt en de therapeut werken samen om duidelijke, haalbare doelen te stellen. Deze doelen zijn specifiek, meetbaar en realistisch.
  • Kleine stappen
    De therapie moedigt cliënten aan om kleine, haalbare stappen te nemen richting hun doelen. Deze kleine successen kunnen motiveren en vertrouwen geven om verder te gaan.
  • Samenwerking
    De therapeut werkt samen met de cliënt als een gelijkwaardige partner. De cliënt wordt gezien als de expert in zijn of haar eigen leven en de therapeut helpt bij het identificeren en realiseren van oplossingen.
  • Positieve bekrachtiging
    Oplossingsgerichte therapeuten gebruiken vaak positieve bekrachtiging om cliënten aan te moedigen en te motiveren. Succes en vooruitgang worden benadrukt en gevierd.
  • De wondervraag
    Een veelgebruikte techniek in oplossingsgerichte therapie is de "wondervraag". Deze vraag helpt cliënten om hun doelen en wensen te verhelderen door hen voor te stellen hoe hun leven eruit zou zien als er plotseling een wonder gebeurde en hun problemen waren opgelost. Voorbeeld van een wondervraag: "Stel je voor dat je vannacht slaapt en terwijl je slaapt gebeurt er een wonder: al je problemen zijn opgelost. Als je 's ochtends wakker wordt, wat zou er dan anders zijn? Hoe zou je dat merken?"

 

 

 

 

 

 

Praktijk uitgelicht

Praktijk inschrijven

Ook uw praktijk geplaatst op de Hulpgids? U kunt zich aanmelden door het inschrijfformulier in te vullen en daarna op de knop "versturen" te klikken. Uw gegevens worden binnen 5 werkdagen na ontvangst kosteloos door Hulpgids.nl verwerkt en gepubliceerd. inschrijven ›