Hulpgids

De gids voor de geestelijke gezondheidszorg

Korte Eclectische Psychotherapie (KEP)

Inleiding

De KEP is een psychotherapeutische behandeling voor de posttraumatische stress-stoornis (PTSS) bij politieagenten, ontwikkeld door Gersons en Carlier van het AMC.

Doel

Het doel van de behandeling is het reduceren van de symptomen van PTSS bij patiënten door weer controle te krijgen over hun leven. De behandeling is een korte probleemgerichte psychotherapie die bestaat uit 16 zittingen van 45 tot 60 minuten. Iedere sessie vormt een zorgvuldig omschreven stap in de verschillende behandelingsfasen. We spreken van een geïntegreerde behandeling omdat deze is gebaseerd op een combinatie van psychodynamische, cognitief gedragstherapeutische- en directieve psychotherapeutische theorieën.

Contra-indicatie

Relatieve contra-indicaties zijn onder meer depressie, verslaving, paniekstoornis, agorafobie en matige persoonlijkheidsstoornis. Psychotische stoornissen, ernstige depressieve - en persoonlijkheidsstoornissen en alcohol- en drugsverslaving worden als absolute contra-indicaties beschouwd.

Opmerkingen

Voor deze therapie is het een voorwaarde dat er een goede werkrelatie tussen cliënt en therapeut ontstaat. De therapeut zal daarom altijd moeten aansluiten bij de cliënt.
Dit behandelprotocol is onderzocht in een gerandomiseerde trial bij een populatie van politieambtenaren en heeft tot zeer positieve resultaten geleid. De behandeling is nog niet bij andere traumapopulaties geëvalueerd. Medicatie maakte geen deel uit van de behandeling. Het is mogelijk de behandeling met medicatie te combineren, mits de uiting van emoties door de medicatie niet wordt belemmerd. Antidepressiva kunnen derhalve worden voorgeschreven, maar geen benzodiazepines.

Elementen van de KEP

De behandeling bestaat uit vijf essentiële elementen
Klik hier een toelichtig op deze vijf elementen

Praktijk uitgelicht

Praktijk inschrijven

Ook uw praktijk geplaatst op de Hulpgids? U kunt zich aanmelden door het inschrijfformulier in te vullen en daarna op de knop "versturen" te klikken. Uw gegevens worden binnen 5 werkdagen na ontvangst kosteloos door Hulpgids.nl verwerkt en gepubliceerd. inschrijven ›