Hulpgids

De gids voor de geestelijke gezondheidszorg

Imagery Rehearsal Therapy (IRT)

Imagery Rehearsal Therapy (IRT) is een vorm van psychotherapie die gericht is op het verminderen van nachtmerries. Het is gebaseerd op het idee dat herhaaldelijke nare dromen kunnen worden verminderd door het oefenen van nieuwe, meer positieve en minder angstaanjagende droomscenario's.

In IRT wordt de patiënt geholpen om de nachtmerrie in detail te beschrijven, en om vervolgens een nieuw scenario te bedenken dat minder angstwekkend is. De patiënt oefent vervolgens het nieuwe scenario in gedachten, waarbij hij zichzelf voorstelt dat hij de nachtmerrie in de nieuwe vorm beleeft. Het doel van IRT is om de nachtmerrie minder angstaanjagend te maken en de patiënt te helpen om een betere nachtrust te hebben.

IRT wordt vaak gebruikt bij de behandeling van nachtmerries die het gevolg zijn van een trauma, zoals posttraumatische stressstoornis (PTSS) of bijvoorbeeld bij een ernstige ziekte of levensbedreigende aandoening. Het is een kortdurende en gestructureerde therapie waarbij de patiënt actief betrokken is bij het ontwikkelen van het nieuwe scenario en het oefenen ervan in de verbeelding.

Hulpgids nieuwsbrief

Praktijk aanmelden

Ook uw praktijk geplaatst op de Hulpgids? U kunt zich aanmelden door het inschrijfformulier in te vullen en daarna op de knop "versturen" te klikken. Uw gegevens worden binnen 5 werkdagen na ontvangst kosteloos door Hulpgids.nl verwerkt en gepubliceerd. inschrijven ›