Hulpgids

De gids voor de geestelijke gezondheidszorg

Zijnsoriëntatie

Zijnsorientatie is ontwikkeld en beschreven door Hans Knibbe, oprichter van de School voor Zijnsorientatie. Met Zijnsoriëntatie wordt bedoeld je oriënteren op Zijn, de altijd aanwezige gronddimensie van ons bestaan. Het is een vorm van transpersoonlijke begeleiding; waarin psychologie en spiritualiteit samenvallen. Het uitgangspunt is dat ieder mens geconditioneerd is door zijn geschiedenis, maar van oorsprong een spiritueel wezen is en dat men altijd al vrij is, hoezeer men zich ook gevangen voelt in gewoonten en conditioneringen van de persoonlijkheid. Die spirituele dimensie wil de Zijnsorientatie direct trachten te bereiken.

Bewustzijnsniveaus

De Zijnsoriëntatie onderscheidt vier niveaus van bewustzijn, een perspectief van waaruit de werkelijkheid wordt waargenomen:
1. Geen perspectief
2. Eerste perspectief
3. Tweede perspectief
4. Derde perspectief

Geen perspectief

Als we geen perspectief zien is dat een situatie die wordt gekenmerkt door angst, onzekerheid of verwarring. We zien geen uitweg uit de problemen, die zo groot zijn dat we geen enkele ruimte meer ervaren.

Eerste perspectief

Het eerste perspectief kenmerkt zich door een zicht op de werkelijkheid, die we als pijnlijk ervaren en graag willen veranderen. We voelen ons onbegrepen en onthecht, los van onze omgeving en de mensen om ons heen. Zijnsgeoriënteerde therapie tracht in dit stadium tracht te helpen om tot het inzicht te komen hoe we ons hebben teruggetrokken als een verdediging tegen de pijn uit ons verleden. Alhoewel we dus een sterke behoefte hebben aan contact, vermijden we dat juist omdat we bang zijn weer gekwetst te worden. In het eerste perspectief leren we kwetsing te erkennen en te respecteren en het daarmee een plek in ons leven te geven. Dan gaan we ervaren, dat onze waardigheid niet aan te tasten is door welk verleden dan ook.

Tweede perspectief

Het tweede perspectief laat zien, wie we oorspronkelijk zijn ondanks onze pijnlijke ervaringen. Tweede perspectiefmethodes gaan moeiteloos voorbij aan 'wie je denkt dat je geworden bent' en spreken direct je oorspronkelijke aard aan. Je komt dan in contact met je wijsheid, je helderheid, je schoonheid, je kracht en liefde. De aandacht wordt gericht onze ware natuur; die wijs, stralend, liefdevol, ruimhartig en gevend is. In Zijnsgeoriënteerd werk leren we die kwaliteiten te belichamen en er vorm aan te geven door oorspronkelijk, nieuw gedrag. Methodes die hierbij gebruikt worden zijn bijvoorbeeld visualiseren, energetische oefeningen, werken met gebaren onze wijsheid vertolken, tekenen van tweede perspectiefbeelden en vrij bewegen.

Derde perspectief

Een van de werkwijzen van het Zijnswerk om je direct te inspireren om een open manier te kijken naar alles wat plaatsvindt in je en om je heen. In deze staat ben je volkomen belangeloos aanwezig bij 'wat is'. Je grijpt niet, je zoekt niet, je wacht niet en je vermijdt niet, je rust moeiteloos in de zinderende levendige werkelijkheid, die zich dan aan je ontvouwt. Het is de ultieme, directe, meest intieme ervaring van de werkelijkheid, zoals die in wezen is. Het is een staat waarin je gelukkig, vredig, zeer levendig en uiteindelijk volkomen natuurlijk aanwezig bent en je verbonden weet met Alles.

Praktijk uitgelicht

Praktijk inschrijven

Ook uw praktijk geplaatst op de Hulpgids? U kunt zich aanmelden door het inschrijfformulier in te vullen en daarna op de knop "versturen" te klikken. Uw gegevens worden binnen 5 werkdagen na ontvangst kosteloos door Hulpgids.nl verwerkt en gepubliceerd. inschrijven ›