Hulpgids

De gids voor de geestelijke gezondheidszorg

Transpersoonlijke therapie

Bron: VTP

Problemen

Een transpersoonlijke therapeut ziet problemen als tot het leven behorend en beschouwt ervaren of doorleven ervan als de sleutel tot ieders hart. Dit in tegenstelling tot veel andere therapeuten die gericht zijn op het oplossen van problemen. Problemen worden in de transpersoonlijke therapie gezien als uitingen die de mogelijkheden tot heelwording in zich dragen en als het ware uitnodigen er een diepere ervaring van te maken. Geen gehoor geven aan wat je problemen je te vertellen hebben, betekent verdoven en/of verhevigen, hetzij verleggen ervan. Door de pijn die eraan ten grondslag ligt bewust te ervaren kan eenieder inzicht verwerven in de zin van het leven. Een inzicht dat verder reikt dan het strikt persoonlijke. Problemen komen dan in een heel ander licht te staan. Door te ervaren en aanvaarden vermindert de lading ervan en krijgt een mens de ruimte om zich echt te verbinden. Of anders gezegd; zijn of haar hart te openen, liefdevol gevend en meedogend te zijn. Hierdoor is het mogelijk verbinding te maken met de transpersoonlijke laag, die in ieder mens aanwezig is. Er is nogal wat moed voor nodig om als mens je pijn onder ogen te zien. In plaats steeds van anderen te willen krijgen, ga je gaandeweg verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven. Zo kom je, vooral in het begin, de persoonlijke problematiek (biografisch materiaal) tegen die je in de loop van je leven hebt opgebouwd. Geen gemakkelijke weg dus. Wel een die veel voldoening schenkt, want je wordt steeds meer wie je eigenlijk bent.

Lichaamsgerichte therapie

Transpersoonlijke therapie is lichaamsgerichte therapie, met als doel bewustwording. Bewust worden van de achterliggende oorzaak van de problemen, die u in uw huidige leven tegenkomt. Bewust worden van de mechanismen, die u in de loop van uw leven heeft ontwikkeld om u staande te kunnen houden. In therapie kunt u in kleine stappen veranderingen hierin aanbrengen, waardoor u bewuster keuzes kunt maken, die voor u goed voelen en waar u zelf de verantwoordelijkheid voor wilt nemen. Gewoon zijn, wie u wilt zijn, in plaats van altijd maar weer aanpassen aan uw omgeving, omdat u bang bent dat u anders niet aardig wordt gevonden of wordt afgewezen en dat doet pijn! Deze pijn is soms moeilijk te voelen, daarom hebben wij mensen (onbewust) een gedrag ontwikkeld waardoor we deze pijn niet hoeven te voelen: ons vermijdingsgedrag. Dit gedrag kan tot gevolg hebben dat u uit evenwicht raakt met u zelf en uw omgeving, waardoor u zich vaak niet lekker voelt, of van tijd tot tijd last heeft van lichamelijke klachten. Problemen in uw leven hoeven echter niet alleen pijn en verdriet te betekenen, maar bieden ook de mogelijkheid tot persoonlijke groei als u er voor kiest van deze problemen een ervaring te maken. Inzicht in uzelf en in uw behoeftes kan u helpen u weer vrijer te voelen, te genieten, echt contact te maken, de zin van de dagelijkse dingen weer te beleven. Kortom: het evenwicht te hervinden.

Methoden gebruikt bij Transpersoonlijke therapie zijn o.a.:

  • Gesprekstechnieken
  • Ademhalingsoefeningen/meditatie
  • Lichaamswerk/taal
  • Werken met het onbewuste, zoals dromen en sprookjes
  • Creatieve therapie

 

Praktijk uitgelicht

Praktijk inschrijven

Ook uw praktijk geplaatst op de Hulpgids? U kunt zich aanmelden door het inschrijfformulier in te vullen en daarna op de knop "versturen" te klikken. Uw gegevens worden binnen 5 werkdagen na ontvangst kosteloos door Hulpgids.nl verwerkt en gepubliceerd. inschrijven ›