Hulpgids

De gids voor de geestelijke gezondheidszorg

Rebirthing

Bron: Vereniging Rebirth Holland

Wat is rebirthing?

Rebirthing is een bewustwordingsmethode waarin de ademhaling centraal staat. Tijdens een sessie wordt intensief en ontspannen geademd, waarbij de inademing en de uitademing op elkaar volgen zonder dat er pauzes zijn (zogenaamde "verbonden ademhaling"). Deze manier van ademhalen heeft als effect dat men in contact komt met emoties en gevoelens die bepalend zijn voor de geestelijke en lichamelijke kwaliteit van het leven. Tijdens rebirthing kan bijvoorbeeld niet verwerkt verdriet, verborgen pijn of angst worden herbeleefd, verwerkt en geïntegreerd in het dagelijks leven. Rebirthing kan ook het contact herstellen met zelfvertrouwen, levenslust en liefde. Rebirthing is een weg tot verandering van gedragspatronen en een groeiproces van persoonlijke kracht.

De invloed van de adem

De adem is sterk verbonden met wat we voelen. Ons taalgebruik bevat verscheidene uitdrukkingen die daarvan getuigen: stikken van woede, ademloos toezien, naar lucht happen of een zucht van verlichting slaken. De adem is als het ware een instrument waarmee we in de loop van ons leven onze emoties en gevoelens leren controleren. We zijn bijvoorbeeld gewend om van schrik of op pijnlijke of spannende momenten onze adem in te houden. Door dit te doen, door niet te ademen, zijn we in staat gevoelens te onderdrukken en minder te voelen. Van dergelijke mechanismen zijn we ons veelal niet bewust, de effecten ervan zijn echter wel merkbaar in ons dagelijks leven. Onderdrukte gevoelens leiden bijvoorbeeld tot lichamelijke klachten, gevoelens van ontevredenheid, gebrek aan energie en spanningen waardoor we niet kunnen functioneren zoals we willen. Het adempatroon dat we in allerlei fases van ons leven hebben opgebouwd houdt emoties en gedragingen in stand. Tijdens een rebirthingsessie wordt dat adempatroon doorbroken en daarmee ook het reflexmatige patroon van onderdrukking. Er komt ruimte om te voelen en om te ervaren waarom en hoe je op gebeurtenissen reageert. En er komt ruimte om te ervaren dat je anders kunt reageren. De onspannen en vrije ademhaling van rebirthing leert je dat je ontspannen en vrij kunt leven.

Verschillende vormen

Er zijn meerdere vormen van rebirthing. Sessies kunnen "droog" worden gedaan maar ook in warm of koud water. Geadviseerd wordt te beginnen met een aantal individuele "droge" sessies. Meestal ligt of zit men hierbij op een matras. In overleg met de rebirther kan men sessies doen in warm water van ruim 37 ┬║ C. Het warme water verdiept meestal het proces. Een minder gebruikte vorm, maar niettemin zeer krachtig, is rebirthing in koud water. Het is ook mogelijk om in een groep te rebirthen. Dit geeft onder andere verdieping van inzicht in de manier waarop men in relaties functioneert. Voor een optimale werking van rebirthing en om de uitwerking ervan in het dagelijks leven te kunnen integreren, is een cyclus van meerdere sessies noodzakelijk.

Voor wie is rebirthing?

Rebirthing is voor iedereen die vrijer wil leven en meer wil genieten. De redenen om met rebirthing te beginnen kunnen heel verschillend zijn. Misschien ben je op zoek naar ontplooiing en een manier om in contact te zijn met je persoonlijke kracht. Of wellicht wil je bewuster leven en je leven meer in eigen handen kunnen nemen. Wanneer je het gevoel hebt geestelijk of lichamelijk vast te zitten kun je veel baat hebben bij deze techniek. Het ademhalingsproces kan je ook in contact brengen met de spirituele kanten van jezelf.

De rebirther

De rebirther begeleidt het ademproces in een sfeer van veiligheid en vertrouwen. Een rebirther is vertrouwd met de verschillende adempatronen en geeft aandacht aan het integreren van de rebirthingervaringen. Een goed opgeleide en professionele rebirther zorgt zodoende voor een verantwoord proces.

Beroepsvereniging

Vereniging Rebirth Holland

Praktijk uitgelicht

Praktijk inschrijven

Ook uw praktijk geplaatst op de Hulpgids? U kunt zich aanmelden door het inschrijfformulier in te vullen en daarna op de knop "versturen" te klikken. Uw gegevens worden binnen 5 werkdagen na ontvangst kosteloos door Hulpgids.nl verwerkt en gepubliceerd. inschrijven ›