Hulpgids

De gids voor de geestelijke gezondheidszorg

Emotional Freedom Techniques (EFT)

Inleiding

Begin jaren tachtig ontdekte klinisch psycholoog Roger Callahan min of meer bij toeval dat door het stimuleren van een bepaald energiepunt op het lichaam van een patiënte, haar fysieke klacht en ernstige fobie beiden plotseling volledig verdwenen. Hij noemde zijn therapie "Thought Field Therapy" (TFT). Een student van Callahan, de ingenieur Gary H. Craig, heeft de TFT begin jaren negentig verder ontwikkeld tot de huidige EFT.

Wat is EFT?

EFT is een zogenaamde Meridian Based Therapy (MBT). EFT maakt gebruik van een kloptechniek op een beperkt aantal plaatsen op het lichaam. Deze plaatsen komen overeen met de gebieden rond de begin en eindpunten van een aantal energiemeridianen (bekend uit de acupunctuur). Het uiteindelijke doel is om de emotionele lading van pijnlijke herinneringen af te halen. Elke sterk geladen herinnering of angst wordt gezien als verstoring in het meridiaanstelsel en de eindpunten van de meridianen worden dan ook beklopt om het evenwicht te herstellen. Daarnaast maakt EFT gebruik van specifieke kennis over hoe mensen hun onprettige ervaringen kunnen loslaten. Het fenomeen van vasthouden of blokkeren wordt in de EFT psychological reversal genoemd. Deze psychological reversal moet worden opgeheven omdat het therapie blokkeert.

LinksArtikelen

 

 

Praktijk uitgelicht

Praktijk inschrijven

Ook uw praktijk geplaatst op de Hulpgids? U kunt zich aanmelden door het inschrijfformulier in te vullen en daarna op de knop "versturen" te klikken. Uw gegevens worden binnen 5 werkdagen na ontvangst kosteloos door Hulpgids.nl verwerkt en gepubliceerd. inschrijven ›