Hulpgids

De gids voor de geestelijke gezondheidszorg

Literatuur quetiapine

Extrapiramidale bijwerkingen

Quetiapine bleek in een aantal onderzoeken weinig extrapiramidale bijwerkingen te geven.  In de SPECT-scan blijkt dat quetiapine niet meer dan 30-44% van de D2-receptoren blokkeert (de grens voor het ontwikkelen van extrapiramidale bijwerkingen is 75-80%). Over quetiapine is geen langdurig follow-up-onderzoek gepubliceerd, er is dus weinig bekend over de kans op tardieve dyskinesie.

Misbruik van quetiapine

In een Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg, werd bij twee patiënten misbruik van quetiapine vastgesteld bij de dubbele diagnose ‘verslavingsproblematiek’ en ‘borderlinepersoonlijkheidsstoornis’. Zij gebruikten quetiapine als pepmiddel met een sterk euforisch effect en als een drugsvervangend middel. Hierover werd gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.
Klik hier voor het artikel

Bipolaire depressie

Quetiapine is, naast de gebruikelijke indicaties van atypische antipsychotica schizofrenie en manie, ook geregistreerd voor de behandeling van een ernstige bipolaire depressie. Het veronderstelde werkingsmechanisme is dat de metaboliet van quetiapine de noradrenerge heropname zou remmen (vergelijkbaar met venlafaxine). De metaboliet heeft ook effecten op de 5HT1a receptor. De affiniteit is vergelijkbaar met die van buspiron. Een dosis van 300 mg heeft de voorkeur.

Bijwerkingen

De bijwerkingen zijn dosisafhankelijk, waarbij een hogere dosis zowel de ernst van als het aantal bijwerkingen vergroot: hypnosedatie, metabole ontregeling en extrapiramidale bijwerkingen. Gebruik van meerdere antipsychotica tegelijk versterken deze bijwerkingen (zonder toename effectiviteit. Andere bijwerkingen als (orthostatische) hypotensie en tachycardie zijn waarschijnlijk een gevolg van de noradrenerge heropnameremming door de metaboliet.


Literatuur

Moleman P en Dumont GJH
Psyfar (2011) 2: 12-16

Hulpgids nieuwsbrief

Praktijk aanmelden

Ook uw praktijk geplaatst op de Hulpgids? U kunt zich aanmelden door het inschrijfformulier in te vullen en daarna op de knop "versturen" te klikken. Uw gegevens worden binnen 5 werkdagen na ontvangst kosteloos door Hulpgids.nl verwerkt en gepubliceerd. inschrijven ›