Hulpgids

De gids voor de geestelijke gezondheidszorg

Ketamine

In 2000 werd ontdekt dat ketamine per infuus een snel antidepressief effect kan hebben op mensen met depressie en angst zonder al teveel bijwerkingen op de korte termijn. Sindsdien staat ketamine erg in de belangstelling als middel tegen depressie.

Wat is ketamine?

Ketamine is een injecteerbare of inhaleerbare N-methyl-D-asparaginezuur (NMDA) receptor antagonist wat in 1962 is ontwikkeld als altenatief voor PCP, een narcosemiddel dat snel was afgeschaft vanwege de vele voor de gezondheid schadelijke bijwerkingen. Het geeft een zogenaamde dissociatieve analgesie: de patiënt lijkt wakker, maar reageert niet op pijnprikkels. Ketamine wordt nog steeds gebruikt bij kinderen en oudere mensen omdat het in verhouding tot andere anesthetica veel minder de ademhaling onderdrukt. In diergeneeskunde wordt vaak een combinatie gebruikt van ketamine met diazepam. In lage doseringen wordt ketamine gebruikt (party)drug waarbij het een enigszins verdovend, dromerig  en dissociatief (het maakt de gebruiker los van de waarnemingen van zijn lichaam) effect heeft. 

Hoe werkt het?

Onlangs werd op moleculair niveau gevonden dat ketamine zo goed antidepressief werkt omdat het een enzym (mTOR) activeert dat neuronen met elkaar verbindt. (Li, 2010)

Wat zijn de indicaties?

Er zijn verschillende studies die snelle antidepressieve (Kyle, 2013), antisuïcidale (Ballard, 2014) en anxiolytische (Feder, 2014) effecten van ketamine beschrijven. Meestal dooft het antidepressieve effect echter binnen uren tot dagen uit. 

Bijwerkingen

Vooral hallucinaties, geheugenklachten en dissociatie zijn beschreven.


Bron

 

 

 

Hulpgids nieuwsbrief
Praktijk aanmelden

Ook uw praktijk geplaatst op de Hulpgids? U kunt zich aanmelden door het inschrijfformulier in te vullen en daarna op de knop "versturen" te klikken. Uw gegevens worden binnen 5 werkdagen na ontvangst kosteloos door Hulpgids.nl verwerkt en gepubliceerd. inschrijven ›