Hulpgids

De gids voor de geestelijke gezondheidszorg

Antidepressiva - interacties

SSRI's en NSAID's

NSAID's (Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs) of prostaglandinesynthetaseremmers zijn ontstekingsremmende geneesmiddelen die niet behoren tot de groep van de corticosteroïden. Voorbeelden van NSAID's zijn ibuprofen, diclofenac en naproxen. NSAID's hebben vaak als bijwerking maagdarmklachten, variërend van misselijkheid, buikpijn en zuurbranden tot maagperforaties en/of maagbloedingen. De combinatie van een SSRI en een NSAID veroorzaakt een verhoogd risico op een beschadiging van het maagslijmvlies. De reden is dat de opname van serotonine in bloedplaatjes door SSRI's geremd wordt, waardoor beschadigingen van het maagslijmvlies eerder tot bloedingen leiden. Om het maagslijmvlies te beschermen wordt een protonpomremmer (bijv. pantoprazol en omeprazol).
Een ander probleem van de combinatie NSAID's en SSRI's is de verminderde antidepressieve werking van de antidepressiva.

SSRI's en metoclopramide 

Het Nederlands Bijwerkingen Centrum (Lareb) ontving twee meldingen van het serotoninesyndroom als gevolg van een mogelijke wisselwerking tussen metoclopramide en een selectieve serotonine heropnameremmer (SSRI). Metoclopramide wordt gebruikt als anti-emeticum (middel tegen braken) omdat het de maagmotiliteit (maagactiviteit) verhoogt en de maaglediging versnelt.

Hulpgids nieuwsbrief

Praktijk aanmelden

Ook uw praktijk geplaatst op de Hulpgids? U kunt zich aanmelden door het inschrijfformulier in te vullen en daarna op de knop "versturen" te klikken. Uw gegevens worden binnen 5 werkdagen na ontvangst kosteloos door Hulpgids.nl verwerkt en gepubliceerd. inschrijven ›