Hulpgids

De gids voor de geestelijke gezondheidszorg

Antidepressiva - pijn

Inleiding

Antidepressiva lijken effect te sorteren bij verschillende vormen van pijn. Er zijn aanwijzingen dat deze medicijnen werkzaam zijn bij verschillende vormen van pijn, zoals psychogene pijn, lage rugpijn, reumatoïde artritis, fibromyalgie en diabetische perifere neuropathie.

Welke antidepressiva zijn werkzaam?

Uit de verschillende onderzoeken komt het beeld naar voren dat antidepressiva die zowel de heropname van serotonine als van noradrenaline remmen, werkzamer zijn dan ssri's. De klassieke antidepressiva (zoals amitriptyline) lijken het meest werkzaam, gevolgd door de SNRI's (duloxetine en venlafaxine), de ssri's zijn het minst werkzaam. Duloxetine en (hoge dosis) venlafaxine zijn geregistreerd voor de behandeling van diabetische perifere neuropatische pijn.

Pijn en depressie

Patiënten met een depressie, zouden ook vaak pijnklachten hebben. De vraag is dan is de pijn een symptoom van de depressie of heeft de pijn een andere oorzaak.

 

Hulpgids nieuwsbrief

Praktijk aanmelden

Ook uw praktijk geplaatst op de Hulpgids? U kunt zich aanmelden door het inschrijfformulier in te vullen en daarna op de knop "versturen" te klikken. Uw gegevens worden binnen 5 werkdagen na ontvangst kosteloos door Hulpgids.nl verwerkt en gepubliceerd. inschrijven ›