Hulpgids

De gids voor de geestelijke gezondheidszorg

Het is genoeg: stop graaiende zorgverzekeraars!

28 November 2015

Door afspraken die de verzekeraar over omzetplafonds maakt met zorgaanbieders, hebben patiënten soms geen vrije artsenkeuze. Wanneer het plafond is bereikt, moet een arts van sommige verzekeraars de patiënten wel behandelen, maar ze krijgen er geen geld voor. Artsen leggen daarom soms wachtlijsten aan voor klanten van bepaalde verzekeraars: #CZ, #VGZ, #Menzis en #Achmea zijn de 4 grote boosdoeners. Die zogenaamde omzetplafonds zijn in 2012 ingesteld, niemand kent de grondslag en artsen kunnen het niet of nauwelijks controleren. De praktijk is als volgt: in september moet ik voor #CZ of #Menzis verzekerden de deur sluiten. Jij bent bij mij drie jaar geleden in therapie geweest, je hebt klachten, wil graag terug bij mij, je vertrouwde behandelaar. NEE dus, kom maar over 5 maanden of zo terug. Hè? Er is toch zoiets als vrije artsenkeuze?? Hahaha, nee hoor. 

Maar het wordt nog merkwaardiger. Ik moet geld over 2012 geld terugbetalen aan #‎CZ, de enige zorgverzekeraar die over dat eerste jaar dat een zorgplafond werd ingesteld, geld gaat terugvorderen. Oké, dus jij bent verzekerd bij #CZ, komt in september 2012 bij mij, ik ga een behandelovereenkomst met je aan (WGBO), jij betaalt in dat jaar een eigen bijdrage (250 euro) en een eigen risico (350  euro), ik krijg in eerste instantie netjes betaald, maar dan komt #CZ twee later dat geld voor geleverde zorg terugvorderen. Huh? Dus #CZ betaalt niet voor geleverde zorg maar krijgt van de patiënt wel 600 euro?????? Yes.

En waarom moet ik ook al weer geld terugbetalen als over heel 2012 de GGZ ruim binnen het macrobudget is gebleven? 

#MinisterSchippers reageert: Voor mensen met een vaak duurdere zorgpolis met vrije artsenkeuze mogen de schermutselingen tussen verzekeraars en zorgverleners nooit een beletsel zijn, vindt Schippers. „Er mag geen onduidelijkheid zijn over wat een restitutiepolis is. In Nederland kan je dan zelf kiezen voor aanbieders, die een marktconform tarief krijgen voor de behandeling. De verzekerde heeft niets te maken met contracten tussen het ziekenhuis en de verzekeraar.” WGBO gaat hier boven dus.

Wordt vervolgd, advocaat bereidt zaak voor over naheffingen voor verschillende instellingen.

 

Praktijk uitgelicht
Praktijk inschrijven

Ook uw praktijk geplaatst op de Hulpgids? U kunt zich aanmelden door het inschrijfformulier in te vullen en daarna op de knop "versturen" te klikken. Uw gegevens worden binnen 5 werkdagen na ontvangst kosteloos door Hulpgids.nl verwerkt en gepubliceerd. inschrijven ›