Hulpgids

De gids voor de geestelijke gezondheidszorg

Misofonie

08 August 2015

Over misofonie is nog weinig bekend. Het is nog niet duidelijk hoe vaak het voorkomt. Geschat wordt dat 6 tot 7% van de Nederlanders veel last heeft van geluiden die anderen maken. Bij 0,5% zou er daadwerkelijk sprake zijn van misofonie. Mensen met misofonie hebben zoveel last van de heftige emoties die de betreffende geluiden bij hen opwekken, dat ze de geluiden zoveel mogelijk gaan vermijden.

Misofonie komt niet in de DSM-5 voor, psychiater Damiaan Denys (AMC) publiceerde in 2013 diagnostische criteria die bestaan uit drie componenten: een obsessie met specifieke, menselijke geluiden, de aanwezigheid van een sterke agressieve impuls die het gevoel van oncontroleerbaarheid oproept en het vermijden van alle gekoppelde situaties waardoor het normale leven belast wordt. 

In het AMC kunnen deze patiënten terecht voor behandeling, die onder meer bestaat uit cognitieve gedragstherapie. Ze maken een filmpje van prettige beelden, met daarbij een geluid dat lijkt op wat ze haten, maar het niet is. Voetstappen in de sneeuw in plaats van kraken van chips bijvoorbeeld. Dat positioneren van dat geluid in een andere context, onder eigen controle, lijkt effect te hebben.

Bron

Praktijk uitgelicht
Praktijk inschrijven

Ook uw praktijk geplaatst op de Hulpgids? U kunt zich aanmelden door het inschrijfformulier in te vullen en daarna op de knop "versturen" te klikken. Uw gegevens worden binnen 5 werkdagen na ontvangst kosteloos door Hulpgids.nl verwerkt en gepubliceerd. inschrijven ›