Hulpgids

De gids voor de geestelijke gezondheidszorg

Red de Psychotherapeut

12 February 2024

Wat is er aan de hand?

Het ministerie van VWS werkt, op advies van de beroepsverenigingen Nederlands Instituut van Psychologen (NIP), de Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie (NVP), de Landelijke Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen en Psychotherapeuten (LVVP) en P3NL, aan een voorstel om de beroepenstructuur van psychologen te veranderen. Het komt erop neer dat zowel het beroep als de opleiding tot psychotherapeut in Nederland zal verdwijnen. De huidige beroepsbeoefenaren krijgen de mogelijkheid zich om te scholen, eerst naar het nieuwe basisberoep gezondheidszorgpsycholoog-generalist, en vervolgens naar het nieuwe specialisme klinisch psycholoog-psychotherapeut. Als motivatie wordt genoemd dat de huidige situatie met verschillende typen psychologen verwarring in de hand werkt. Het laten verdwijnen van het beroep psychotherapeut zou het doorverwijzen en het vinden van passende zorg vergemakkelijken, en daarmee de zorgkwaliteit bevorderen.

Onze mening in het kort

Wij kunnen ons niet vinden in dit voorstel en zien het als een afbreuk aan de kwaliteit van de geestelijke gezondheidszorg in Nederland. Ook maken wij ons grote zorgen over stijgende kosten, onnodige herscholing eisen voor therapeuten, en bovenal het nog verder stijgen van de reeds lange wachtlijsten. Tevens zetten wij grote vraagtekens bij de recht- en doelmatigheid van de wetswijziging en het huidige proces waarin deze veranderingen plaatsvinden.

Wat jij kunt doen:

Op dit moment krijgen belanghebbenden (zorgprofessionals en cliënten) tot 26 februari de tijd om te reageren op het wetsvoorstel, waarin is opgenomen dat de psychotherapeut als beroep in de toekomst zal verdwijnen. Ben jij het eens met onze visie en maak je je ook zorgen, laat dan je stem horen! Deel dit vooral ook met collega's, werkgever en andere belanghebbenden en geïnteresseerden.
NB lees ook de reactie van de actiegroep Red de Psychotherapeut

Reageren op consultatie

Wij denken dat het ondertekenen van de reactie op de internetconsultatie met je naam de grootste impact heeft, maar anoniem reageren kan ook.

Met vriendelijke groet,
Actiegroep Red de Psychotherapeut

Op de hoogte blijven

Praktijk uitgelicht

Praktijk inschrijven

Ook uw praktijk geplaatst op de Hulpgids? U kunt zich aanmelden door het inschrijfformulier in te vullen en daarna op de knop "versturen" te klikken. Uw gegevens worden binnen 5 werkdagen na ontvangst kosteloos door Hulpgids.nl verwerkt en gepubliceerd. inschrijven ›