Hulpgids

De gids voor de geestelijke gezondheidszorg

De NZa wil dat behandelaren patiëntgegevens delen.

13 February 2023

Behandelaren in de geestelijke gezondheidszorg en de forensische zorg moeten vanaf 1 juli per patiënt verplicht een scorelijst (HONOS) invullen en die delen met de NZa. De data die worden aangeleverd zijn geanonimiseerd en de patiënt hoeft volgens de NZa geen toestemming vooraf hiervoor te geven, maar de patiënt kan wel schriftelijk bezwaar maken.
Drie psychiaters en vijf ggz-patiënten stappen naar de rechter en willen dat de toezichthouder het plan laat varen omdat het medisch beroepsgeheim in gevaar komt. Hoogleraar Jim van Os sluit zich hierbij aan en stelt terecht dat de data die de NZa verzamelt "helemaal niks voorspellen.” 
Animatie 

Op site vertrouwenindeggz kan iedereen die de vertrouwelijke behandelrelatie wil beschermen tegen de datahonger van de overheid, middels een donatie bijdragen aan deze rechtszaak. Uw bijdrage wordt zeer op prijs gesteld.

 

 

Praktijk uitgelicht

Praktijk inschrijven

Ook uw praktijk geplaatst op de Hulpgids? U kunt zich aanmelden door het inschrijfformulier in te vullen en daarna op de knop "versturen" te klikken. Uw gegevens worden binnen 5 werkdagen na ontvangst kosteloos door Hulpgids.nl verwerkt en gepubliceerd. inschrijven ›