Hulpgids

De gids voor de geestelijke gezondheidszorg

Ik ga niet in een groep!

03 September 2022

Door Bram Querido, psychiater/psychotherapeut

Na een oproep via social media in november 2021 reageerden veel ex-patienten die hun ervaringen met groepspsychotherapie wilden delen. Het zijn 22 indrukwekkende verhalen geworden. MIjn partner met wie ik in 1996 Praktijk Querido startte heeft er een uniek boek van gemaakt:

In dit boek lees je de verhalen van mensen die intensieve groepspsychotherapie gevolgd hebben bij Praktijk Querido in Hilversum. Die met hun poten in de modder zijn gaan staan, zoals iemand uit de groep het ooit noemde. De meest voorkomende zin die mensen zeggen als ze groepspsychotherapie afsluiten, is: “Ik ben erachter gekomen dat ik niet gek ben.” Ze kwamen namelijk ooit bij de psychiater omdat ze dachten dat ze gek waren of dat er iets mis met hen was. Want waarom konden ze niet gewoon gelukkig zijn? 

Ze vroeg mij ook om een aantal bijdragen, ik schreef o.a. hoe ik in aanraking ben gekomen met groepspsychotherapie:
Als jonge arts-assistent psychiatrie in opleiding mocht ik samen met mijn opleider, een zeer ervaren psychiater en psychoanalyticus, groepstherapie doen met Joodse oorlogsslachtoffers. Het was letterlijk en figuurlijk thuiskomen en ik wist direct dat ik hier mijn werk van zou gaan maken. Ik geef ruim dertig jaar groepstherapie en ik kan nog steeds niet overbrengen hoe het voelt, omdat het zo intens is, omdat er zoveel gebeurt en omdat de intimiteit van de groep zich niet laat vangen in woorden. Het is mede daarom zo fijn dat ik ook de groepspsychotherapie de laatste jaren samen met Nicole kan doen. Ik vind mezelf bevoorrecht dat ik zo veel mensen van zo dichtbij heb mogen meemaken en veel van hen heb zien opgroeien tot volwassen krachtige mannen en vrouwen.

Het boek is hier  te bestellen voor een symbolisch bedrag van €25.

 

Praktijk uitgelicht

Praktijk inschrijven

Ook uw praktijk geplaatst op de Hulpgids? U kunt zich aanmelden door het inschrijfformulier in te vullen en daarna op de knop "versturen" te klikken. Uw gegevens worden binnen 5 werkdagen na ontvangst kosteloos door Hulpgids.nl verwerkt en gepubliceerd. inschrijven ›