Hulpgids

De gids voor de geestelijke gezondheidszorg

Maternal Use of Specific Antidepressant Medications During Early Pregnancy and the Risk of Selected Birth Defects

29 August 2020
Weer een studie die het verband bevestigd tussen het gebruik van antidepressiva door de moeder en specifieke aangeboren afwijkingen bij het kind.


Venlafaxine werd in verband gebracht met het hoogste aantal afwijkingen, daarbij moet aangetekend worden dat er maar beperkte literatuur beschikbaar is over het gebruik van venlafaxine tijdens de zwangerschap en het risico op aangeboren afwijkingen. De resultaten van dit suggereren dat er rekening moet worden gehouden met verstoring door onderliggende aandoeningen bij het beoordelen van risico's. 

Het gebruik van venlafaxine in de eerste maanden van de zwangerschap wordt hier in verband gebracht met meer geboorteafwijkingen dan enig ander antidepressivum, waaronder  hartafwijkingen, defecten aan  hersenen en wervelkolom, gespleten lip en gespleten gehemelte, hypospadie en gastroschisis. Escitalopram werd in verband gebracht met het laagste aantal geboorteafwijkingen, maar wordt ook weer minder voorgeschreven.

 

Praktijk uitgelicht

Praktijk inschrijven

Ook uw praktijk geplaatst op de Hulpgids? U kunt zich aanmelden door het inschrijfformulier in te vullen en daarna op de knop "versturen" te klikken. Uw gegevens worden binnen 5 werkdagen na ontvangst kosteloos door Hulpgids.nl verwerkt en gepubliceerd. inschrijven ›