Hulpgids

De gids voor de geestelijke gezondheidszorg

CANGLIA: cannabidiol voor patiënten met een psychose

16 juli 2019

Onze hersenen bevatten microglia. Dat zijn cellen die de hersenen beschermen tegen ziekten. Bij patiënten met een psychose werken deze microglia niet goed. Mogelijk verbetert cannabidiol de werking van microglia. Cannabidiol is een stof die van nature in cannabis voorkomt. Van cannabidiol word je niet high of stoned. In dit onderzoek bekijken we wat het effect is van een behandeling met cannabidiol op de werking van microglia. We vergelijken het effect van cannabidiol met het effect van een placebo. Een placebo is een middel zonder werkzame stof.

Wie kunnen deelnemen?

Mensen gediagnosticeerd met een psychotische stoornis, in de leeftijd van 16 - 40 jaar, die minder dan 5 jaar geleden een eerste psychose hebben gekregen. 

Hoe ziet deelname eruit?

Elke deelnemer gebruikt 4 weken (28 dagen) capsules met cannabidiol of placebo. Daarnaast blijven alle deelnemers hun normale behandeling met antipsychotica volgen. Het hele onderzoek bestaat uit drie bezoeken aan het UMC Utrecht. Het gehele onderzoek bestaat uit 3 bezoeken aan het UMC Utrecht. Tijdens deze bezoeken wordt persoonlijke en medische informatie verzameld, onderzoek gedaan naar denkvermogen en intelligentie, en bloed afgenomen. Tijdens bezoeken 2 en 3 maken we een MRI scan van de hersenen.    

Contact

Opgeven of meer informatie? Stuur een email naar canglia@umcutrecht.nlof bel 088 7563459. Het onderzoek loopt van november 2017 t/m december 2019.  

Praktijk uitgelicht
Praktijk inschrijven

Ook uw praktijk geplaatst op de Hulpgids? U kunt zich aanmelden door het inschrijfformulier in te vullen en daarna op de knop "versturen" te klikken. Uw gegevens worden binnen 5 werkdagen na ontvangst kosteloos door Hulpgids.nl verwerkt en gepubliceerd. inschrijven ›