Hulpgids

De gids voor de geestelijke gezondheidszorg

Transcraniële magnetische stimulatie (TMS)

Inleiding 
TMS werd in 1985 voor het eerst beschreven door Barker et al. Het is een methode waarbij men pijnloos direct de hersenen kan stimuleren. Een stroomspoel die een magnetisch veld produceert wordt tegen de schedel gehouden. Dit wekt een elektrische stroom op in de oppervlakkig gelegen hersenschors, tot een diepte van 2 cm onder de schedel, die sterk genoeg is om neuronen te stimuleren door depolarisatie.

rTMS 

Bij rTMS worden de pulsen, in van tevoren vastgestelde, korte reeksen, met steeds dezelfde tijdsintervallen tussen deze reeksen worden toegediend.  VeiligheidOmdat de ontlading van de condensator een hard geluid geeft kan een tijdelijke verlaging van de gehoorsdrempel optreden. Om deze reden worden er oordoppen gebruikt door patiënt en behandelaar. Bij gelijktijdig gebruik van metalen meetelectroden kunnen brandplekken ontstaan. Insulten kunnen optreden bij rTMS, vooral bij patiënten met pre-existente epilepsie. Tevens kan kortdurend lichte hoofdpijn optreden, welke goed reageert op een lichte pijnstiller. 

Indicaties
rTMS kan worden toegepast voor de behandeling van verschillende aandoeningen, zoals depressie, de ziekte van Parkinson, gehoorshallucinaties bij schizofrenie en tinnitus (oorsuizen). Contra-indicaties Metalen implantaten in de schedel, vaatclips, pacemaker en ernstige hartaandoeningen. EffectiviteitVooralsnog is het therapeutisch effect beperkt qua omvang en duur en rTMS is daarom niet opgenomen in de richtlijnen. Rapport GezondheidsraadIn oktober 2008 heeft de Nederlandse Gezondheidsraad (net als de FDA in de VS) toestemming gegeven om therapieresistente depressies te behandelen met rTMS.
Klik hier voor het rapport van de Gezondheidsraad (oktober 2008) 

Praktijk uitgelicht

Praktijk Querido

Dhr. Bram Querido

Praktijk inschrijven

Ook uw praktijk geplaatst op de Hulpgids? U kunt zich aanmelden door het inschrijfformulier in te vullen en daarna op de knop "versturen" te klikken. Uw gegevens worden binnen 5 werkdagen na ontvangst kosteloos door Hulpgids.nl verwerkt en gepubliceerd. inschrijven ›