Hulpgids

De gids voor de geestelijke gezondheidszorg

Pseudologia fantastica

De pseudoloog komt met een verzonnen, maar aangrijpend verhaal, dat geloofwaardig overkomt omdat het overtuigend en op emotionele wijze wordt vertelt. Een pathologische leugenaar of pseudoloog is iemand die niet simpelweg de feiten verdraaid, maar poogt, zichzelf - ten aanschouwe van anderen - een volledig nieuwe identiteit te scheppen. Het door de pseudoloog gepleegde bedrog verschaft hem soms status of financieel voordeel, maar vaker zijn de leugens onevenredig ten opzichte van enig specifiek doel. Hoewel de pseudoloog niet duidelijk een waan heeft, kunnen de verzinsels zo uitgebreid en complex worden, dat hij of zij er na verloop van tijd, zelf in gaat geloven.


Pseudologen kunnen dus zodanig in hun verzinsels verstrikt raken, dat ook voor henzelf de grens tussen feit en fictie vervaagt. Henseler spreekt in dit verband van "Doppelbewusstsein", een term die hij aan Delbrück , pionier bij de beschrijving van pseudologia fantastica ontleent: de pseudoloog liegt, weet dat hij liegt, maar schijnt tegelijkertijd van de waarheid van zijn mededelingen overtuigd.

Literatuur nagebootste stoornissen

Praktijk uitgelicht

Praktijk Querido

Dhr. Bram Querido

Praktijk inschrijven

Ook uw praktijk geplaatst op de Hulpgids? U kunt zich aanmelden door het inschrijfformulier in te vullen en daarna op de knop "versturen" te klikken. Uw gegevens worden binnen 5 werkdagen na ontvangst kosteloos door Hulpgids.nl verwerkt en gepubliceerd. inschrijven ›