Hulpgids

De gids voor de geestelijke gezondheidszorg

ADHD - behandeling

Alternatieve therapie

Complementaire en alternatieve geneeswijzen (CAG) worden door veel ouders met kinderen met ADHD gebruikt als therapie voor de ADHD, meestal vitaminen en dieet. (Nigg, 2010). Bewijs is beperkt voor deze strategieën, toch gebruiken zo'n 80% van de patiënten kruiden of natuurlijke producten als voornaamste therapie bij ADHD. (Konofal, 2004). Een strikt dieet, het zogeheten RED-dieet of few-foods dieet, blijkt een groot deel van kinderen met ADHD te kunnen helpen. Dat blijkt uit onderzoek van onder meer het ADHD Research Centrum Eindhoven en het UMC St Radboud. (Pelsser, 2011) en uit de BRAIN- studie (Hontelz, 2021) Ander (TRACE-)onderzoek laat weer zien dat gezonde voeding beter werkt dan het eliminatiedieet bij ADHD. Saffraankrokus (Crocus sativus), een knolgewas, lijkt in een onderzoek even effectief als methylfenidaat bij de behandeling ADHD. (Baziar, 2019)

Lees meer:  ADHD - mediterrane dieet

Voorlichting en gesprekstherapie

Volgens de richtlijn begint de niet-medicamenteuze behandeling van ADHD met  psycho-educatie: voorlichting en informatie over de aandoening en verschijnselen, voor het kind, de ouders/verzorgers en de school. Cognitieve gedragstherapie (CGT) is gericht op het verbeteren van plannen en organiseren, omgaan met afleidbaarheid, cognitieve herstructurering (wijzigen van disfunctionele gedachtepatronen), uitstelgedrag, zelfregulatie van emotie en communicatievaardigheden. Coaching richt zich op praktische problemen: te laat komen, uitstelgedrag, niet goed kunnen luisteren, niet met geld kunnen omgaan, cognitieve therapie richt zich op het ontdekken van talenten en het verbeteren van het zelfbeeld.  

Medicamenteuze behandeling

De huidige inzichten zijn dat het dopamine- en noradrenalinesysteem verschillende functies hebben maar samenwerken en bijdragen aan de regulatie van de inhibitie (remming), cognitieve processen (aandacht) en gemotiveerd gedrag. Een verstoring in die systemen wordt in verband gebracht met de symptomatologie van ADHD en zijn de aangrijpingspunten voor de psychofarmaca die effectief zijn gebleken voor de behandeling van ADHD. (Campo 2011, Chandler 2014). Op grond van het literatuuronderzoek, aangevuld met eigen praktijkervaring, adviseert de richtlijn de volgende rangorde in de medicamenteuze behandeling: methylfenidaat en dexamfetamine als eerste keuze; atomoxetine als tweede keuze; bupropion als derde keuze. Hoewel er geen direct vergelijkend onderzoek beschikbaar is, komt uit literatuuronderzoek van de werkgroep naar voren dat de effectiviteit van methylfenidaat en dexamfetamine nagenoeg gelijk is. Indien deze twee onvoldoende effect hebben hebben of te veel bijwerkingen veroorzaken, wordt atomoxetine als tweede keuze en bupropion als derde keuze geadviseerd. Modafinil wordt pas als behandeloptie overwogen bij individuele patiënten, als andere middelen voldoende zijn toegepast en niet blijken te voldoen.  

Lees meer

ADHD medicatie

Multidisciplinaire richtlijn


Consensus guidelines on adult ADHD management

British Association of Psychopharmacology, 2006
National Institute of Health and Clinical Excellence NICE, 2008
Parent training/education programmes

Literatuur 

Praktijk uitgelicht

Praktijk inschrijven

Ook uw praktijk geplaatst op de Hulpgids? U kunt zich aanmelden door het inschrijfformulier in te vullen en daarna op de knop "versturen" te klikken. Uw gegevens worden binnen 5 werkdagen na ontvangst kosteloos door Hulpgids.nl verwerkt en gepubliceerd. inschrijven ›