Hulpgids

De gids voor de geestelijke gezondheidszorg

Dissociatieve fugue

DSM-IV-TR criteria

A. Het belangrijkste stoornis bestaat uit het plotseling en onverwacht op reis gaan, weg van huis of de gebruikelijke werkplek met het onvermogen zich het eigen verleden te herinneren.
B. Verwarring over de eigen identiteit of het aannemen van een nieuwe identiteit (gedeeltelijk of geheel).
C. De stoornis komt niet uitsluitend voor in het beloop van een dissociatieve identiteitsstoornis en is niet het gevolg van de directe fysiologische effecten van een middel (bijvoorbeeld drug, geneesmiddel) of een somatische aandoening (bijvoorbeeld temporaalkwab epilepsie).
D. De symptomen veroorzaken in significante mate lijden of beperkingen in het sociaal of beroepsmatig functioneren of het op functioneren andere belangrijke terreinen.

Ontstaan

Net als bij de dissociatieve amnesie is er bij de dissociatieve fugue sprake van geheugenverlies. Het verschil is dat naast het onverwacht reizen, de patiënt met een dissociatieve fugue zich niet bewust is van het geheugenverlies, terwijl de patiënt met een dissociatieve amnesie zich wel daarvan bewust is. Ook bij de dissociatieve fugue is er meestal sprake van aan traumatische of extreem stressvolle gebeurtenissen.

Voorkomen

Net als bij de dissociatieve amnesie, is het onbekend hoe vaak het voorkomt en bestaat er nauwelijks onderzoek over.

 

Praktijk uitgelicht

Praktijk Querido

Dhr. Bram Querido

Praktijk inschrijven

Ook uw praktijk geplaatst op de Hulpgids? U kunt zich aanmelden door het inschrijfformulier in te vullen en daarna op de knop "versturen" te klikken. Uw gegevens worden binnen 5 werkdagen na ontvangst kosteloos door Hulpgids.nl verwerkt en gepubliceerd. inschrijven ›