Hulpgids

De gids voor de geestelijke gezondheidszorg

Voice Dialogue

Inleiding

Voice Dialogue (VD) is ontwikkeld door de Amerikaanse psychologen Hal en Sidra Stone. VD is een dialoog met onze innerlijke stemmen, die behoren bij de verschillende delen van onze persoonlijkheid (innerlijke personages), ieder met hun eigen manier van denken, voelen, gedrag en waarneming. Vaak identificeren we ons met één of meer deelpersoonlijkheden, onze zogenaamde "primary selves", terwijl andere delen van ons tevergeefs hun stem proberen te laten horen. In VD worden de verschillende innerlijke personages uitgenodigd om vrijuit te spreken, zonder tussenkomst van het ego, dat zich meestal met de kritische deelpersoonlijkheden zoals de "controller" en de "criticus" identificeert. Eenmaal aan het woord blijken de delen graag te willen spreken en heel wat te vertellen te hebben op hun eigen specifieke wijze.

Deelpersonen

VD onderscheidt onder andere de volgende groepen deelpersonen:
1. het onschuldige, kwetsbare kind
het kind zoals het geboren wordt en het eerste levensjaar leeft: kwetsbaar, afhankelijk van anderen voor voeding, voeding en bescherming
2. beschermer/beheerser
de peuter leert zichzelf (het kwetsbare ik) te verdedigen, probeert je weerbaar te laten zijn tegenover de buitenwereld, zodat anderen geen misbruik van je maken.
3. de drammer
zegt wat je allemaal nog moet doen
4. de criticus
levert voortdurend kritiek levert op alles wat je doet
5. de perfectionist
wil alles perfect hebben
6. de behager
wil dat je in de eerste plaats anderen behaagt, wil dat je alles doet om aardig gevonden te worden
7. ouder-ikken
de innerlijke moeder en de innerlijke vader: bijvoorbeeld de zorgzame moeder (liefhebbend, gevend, steunend, begrijpend); de heks (boze, vernietigende moeder); de goede vader (standvastig, hulpvaardig, begrijpend, verantwoordelijk, verstandelijk); de boze vader (veroordelend en bestraffend).
8. de instinctieve energieën
agressie, jaloezie, seksualiteit, overlevingsdrang

Werkwijze

De kern van de methode is het manifest maken van de verschillende deelpersoonlijkheden in iemand, ze vanuit het innerlijk naar buiten laten treden en ze tot een gesprek uitnodigen. Het ego - met zijn uitvoerende functie - wordt zich daardoor bewust van de verschillende delen en van wat die mee te delen hebben.

Praktijk uitgelicht

Praktijk Querido

Dhr. Bram Querido

Praktijk inschrijven

Ook uw praktijk geplaatst op de Hulpgids? U kunt zich aanmelden door het inschrijfformulier in te vullen en daarna op de knop "versturen" te klikken. Uw gegevens worden binnen 5 werkdagen na ontvangst kosteloos door Hulpgids.nl verwerkt en gepubliceerd. inschrijven ›